Velike bitke i kraj Prvog svetskog rata

Велике битке и крај Првог светског рата

ВЕЛИКЕ БИТКЕ: ВЕРДЕН И СОМА

verden somaНајвеће битке Првог светског рата одигране су на Западном фронту 1916. године. Желећи коначно да сломи француску одбрану, Немачка је напала добро утврђени град Верден. Као помоћ француској војсци, Енглези су покренули офанзиву на реци Соми, а Руси Брусиловљеву офанзиву.

Битка на Соми1) имала је циљ да растерети одбрану Вердена. У овој бици први пут су употребљени тенкови. На крају године, уз велике жртве, француска војска је  успела да одбрани Верден. Исте године вођена је и највећа поморска битка код Јитланда.

РАТНА 1917.

Сједињене Америчке Државе, које су од почетка финансијски помагале Антанту, објавиће рат Немачкој, априла 1917. Амерички војници ће се знатније ангажовати на Западном фронту тек следеће године. У октобру 1917. Аустроугарска је покренула офанзиву против Италијана. Пошто Brest-Litovskје пробила фронт код Кобарида, потиснула је италијанску војску до реке Пијаве. Од потпуне пропасти Италијане су спасиле француске јединице. За царску Русију ово је била револуционарна година која је донела велике промене на Источном фронту.

БРЕСТ-ЛИТОВСКИ МИР

Након Октобарске револуције 1917, комунистичка власт у Русији била је против империјалистичког рата. Због тога је одмах ступила у преговоре са Централним силама. Марта 1918. потписан је мир у Брест-Литовску. За излазак из рата Русија се морала одрећи Финске, Литваније, Летоније, Естоније, Пољске, Белорусије, Украјине. Пошто је и Румунија потписала мир, престао је да постоји Источни фронт.

КРАЈ РАТА

primirje u velikom ratuНемачка је марта 1918. повела још једну неуспелу офанзиву  на Западном фронту. Уз помоћ америчких војника, француски генерал Фош натерао је немачке трупе на повлачење из Француске. Средином септембра српске и француске трупе почеле су офанзиву против Бугара и пробиле Солунски фронт. Убрзо су Бугарска и Турска2) избачене из рата. Аустроугарска је потписала капитулацију 3, а Немачка 11. новембра.  Овим је Први светски рат био завршен. И немачки народ је жељно очекивао мир. Велика одрицања услед рата и тешки услови живота довели су до револуције. Да би спречила даљи развој револуције, немачка влада је присилила цара Виљема II на абдикацију и прогласила републику.

ПОСЛЕДИЦЕ РАТА

2000px-Map Europe 1923-hr.svgПрви светски рат био је до тада најразорнији рат у историји. Читави крајеви су опустошени, а народ осиромашен. У њему је погинуло више од десет милиона људи. Са историјске сцене нестала су четири царства: аустроугарско, руско, немачко и турско. Уместо њих створено је девет нових држава: Финска, Естоније, Летонија, Литванија, Пољска, Чехословачка, Аустрија, Мађарска  и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.  У току рата Русија је постала прва социјалистичка држава, а свет је упловио у ново, савремено доба.

1) У Биткама на Вердену и Соми било је преко пола милиона мртвих.

2) Бугарска и Турска су капитулирале крајем септембра и октобра.