Balkanski ratovi

Балкански ратови

1912 SRB balkanski savez

БАЛКАНСКИ САВЕЗ

После напада Италије на Турску у Северној Африци (1911) поново је активирано источно питање. Балкански народи одлучили су да се коначно ослободе турске владавине. Србија и Бугарска су марта 1912. потписале Уговор о пријатељству и савезу.Тајним делом уговора Македонија је подељена. Линија поделе ишла је од Охрида до Криве Паланке. Северно од ове линје припадало би Србији, а источно Бугарској. Балканском савезу придружила се Грчка и Црна Гора. Ратни циљ Србије био је ослобађање српског народа од турске власти и излазак на Јадранско море преко северне Албаније.1)

 ПРВИ БАЛКАНСКИ РАТ 1912-1913.

prvi balkanski rat

Први балкански рат започела је Црна Гора. Пошто се Турска оглушила о захтеве да спроведе реформе у Македонији, и остале савезнице су јој објавиле рат. Свака од балканских држава ратовала је на свом ратишту. Српска војска је у октобру и новембру однела победе код Куманова и Битоља. После Кумановске битке, начелник Генералштаба, генерал Радомир Путник добио је чин војводе. Ослобођен је Санџак, Косово и Македонија, а српске трупе су изашле на Јадранско море освојивши и албански град Драч. Врло брзо, турска војска је потиснута од балканских савезника у ширу околину Цариграда.2)

ЛОНДОНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА

Успесима српске војске супростављала се Аустроугарска. Због тога је она, на Лондонској конференцији, подржала признавање албанске државе. Српске трупе су морале да се повуку из Драча, а црногорске из Скадра. У мају 1913. потписан је Лондонски мир. Linija enos midijaТурска је изгубила све балканске територије западно од линије Енос – Мидија.

ДРУГИ БАЛКАНСКИ РАТ 1913.

Други балкански рат је почео због сукоба балканских савезника око поделе Македоније. Незадовољна територијалном поделом, Бугарска је 1913. напала Србију и Грчку. Против Бугара су устале Румунија и Турска. Одлучујућа битка одиграла се на реци Брегалници где је Србија за осам дана поразила бројнију бугарску војску. Бугарска се Букурешким миром одрекла највећег дела Македоније

Након Балканских ратова извршена је подела територија:

  1. Србија добија - Вардарску Македонију, Косово, део Метохије и Санџака;
  2. Црна Гора - део Метохије, Санџака и Васојевиће;
  3. Грчка – Егејску Македонију, део Тракије и Епир;
  4. Бугарска – Пиринску Македонију и део Тракије.

       ПОСЛЕДИЦЕ БАЛКАНСКИХ РАТОВА

  1. Балкански народи су се после пет векова ослободили турске власти,
  2. На ослобођеним територијама укинут је феудални систем,
  3. Створена је албанска држава,
  4. Србија и Црна Гора су добиле заједничку границу,
  5. Македонија је подељена између Србије, Грчке и Бугарске.

Promene posle Balkanskih ratova

1 Српски војници су чинили око 40% свих војника у Првом балканском рату.

2 Српска војска је помогла бугарској војсци у ослобађању Једрена.